Nawet największy miłośnik gotowania straci cierpliwość, gdy przez dłuższy czas będzie przygotowywać posiłki za pomocą przyrządów kuchennych złej jakości. Aby tego uniknąć, warto poświęcić trochę czasu na skompletowanie idealnego zestawu kuchennego dla siebie. Dzisiaj porozmawiamy sobie o patelniach.
Ile patelni potrzeba, by gotowanie było wygodne?
Patelnia to królowa kuchni, ponieważ za pomocą tego przyrządu możemy przygotować mnóstwo potraw. Z kolei brak patelni oznacza brak dostępu nawet do podstawowych posiłków, takich jak jajecznica, czy naleśniki. Z reguły każdy ma w swoim domu przynajmniej jedną dużą i jedną małą patelnię. To absolutne minimum, zapewniające pewną wygodę. Dzięki temu nie trzeba smażyć jajecznicy dla jednej osoby na 40-centymetrowej patelni. I odwrotnie, nie trzeba smażyć kotletów dla rodziny na małej patelni, co trwałoby wieczność.
Osoby, które lubią spędzać czas na gotowaniu zapewne wiedzą, że rodzaj patelni także ma znaczenie. W związku z tym w wielu domach zastaniemy nieco więcej patelni. Jedną, uniwersalną, jedną małą, płaską do naleśników, głęboką do sosów i dań kuchni azjatyckiej. W zależności od tego, jakie potrawy najbardziej lubimy jeść, powinniśmy dobierać rodzaje patelni. Bo chodzi przecież o to, by z nich korzystać, a nie zajmować dodatkowe miejsce w kuchni.
Patelnie stalowe, ceramiczne, teflonowe — jaki rodzaj wybrać?
Swego czasu na rynku bardzo popularne były patelnie teflonowe, jako tanie i stosunkowo wygodne. Obecnie jednak mamy dostęp do wielu rodzajów patelni. Najpopularniejsze to między innymi patelnie ceramiczne i stalowe, ale oprócz tego możemy wymienić także patelnie żeliwne i kamienne. Wszystkie mają swoje wyjątkowe zalety, jednak w codziennym użyciu najlepiej sprawdzają się patelnie ceramiczne. Dlaczego? Bo są lekkie, stosunkowo tanie i można smażyć na nich bez dodatku tłuszczu. Równie wygodne są patelnie z powłoką kamienną.
Dzięki patelni nieprzywierającej dowiesz się, jak smażyć cienkie naleśniki bez utraty wszystkich nerwów. Dobra, nieprzywierająca patelnia ceramiczna lub patelnia z granitową powłoką to znaczne ułatwienie podczas przygotowywania posiłków. Co więcej, jest bardzo wygodna w czyszczeniu. Uciążliwe szorowanie patelni po obiedzie to już przeszłość, tak samo, jak nieudane placki, czy naleśniki.
Stawiaj na jakość nie na ilość — polecane patelnie kuchenne
Na początku wpisu wspomnieliśmy o tym, że rodzaj patelni powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb. Jeśli nie lubisz dań kuchni azjatyckiej, patelnia typu wok będzie się kurzyć w szafce, a nie jest to mały przyrząd kuchenny. Zamiast tego zainwestuj w patelnię, która faktycznie Ci się przyda. Co więcej, nie kieruj się wyłącznie ceną. Patelnie słabej jakości mają to do siebie, że szybko tracą swoje walory, psują się (ach te odpadające uchwyty!) i w krótkim czasie wymagają zastąpienia. Bardziej opłaca się więc kupić solidnie wykonaną, porządną patelnię, która nie zużyje się nawet po latach użytkowania.