Porady

Na co zwrócić uwagę, wybierając automatyczny ekspres do kawy?

Na co zwrócić uwagę, wybierając automatyczny ekspres do kawy?

W dzisiejszych czasach ekspres do kawy staje się elementem standardowego wyposażenia w każdym domu. Wybierając sprzęt do parzenia kawy, warto znaleźć taki, który oszczędzi nasz czas i sprawi, że filiżanka kawy przygotowana w domowym zaciszu będzie dawała tyle samo przyjemności jak ta z kawiarni.

Czym charakteryzuje się i jakie są zalety ekspresu automatycznego?

Ekspres automatyczny jest wyposażony w spieniacz do mleka oraz młynek do mielenia ziarna. Sprawia, że od przygotowania pysznej, gorącej kawy użytkownika dzieli zaledwie wciśnięcie kilku przycisków. Nie trzeba zaprzątać sobie głowy wcześniejszym mieleniem ziaren kawy czy brudzić kuchni ręcznym spienianiem mleka. Odejmujemy sobie również obowiązek czyszczenia kilku urządzeń po przygotowaniu ulubionego napoju. 

Ponieważ zakupu ekspresu dokonujemy raz na kilka lat, warto postawić na nieskomplikowany w obsłudze, potrafiący wykonać co najmniej kilka rodzajów kawy sprzęt. Wahacz się, jaki ekspres do kawy wybrać? Szczególnie polecamy Delonghi Perfetto, którego renoma budowana jest na rynku od kilkudziesięciu lat.

Na jakie kryteria należy zwrócić uwagę podczas zakupu ekspresu automatycznego?

Na początek warto ustalić nasze oczekiwania wobec sprzętu, ile średnio kaw wypijamy dziennie oraz ile chcemy przeznaczyć na niego miejsca w kuchni. Ekspres do domowego użytku powinien być intuicyjny w obsłudze i zajmować niewiele miejsca. Ekspres do kawy w zależności od modelu może być wolnostojący lub do zabudowy. 

Istotnym parametrem jest ciśnienie, które powinno wynosić minimum 12 barów. Parametr ten wpływa na szybkość przygotowania kawy, jej smak i aromat.

Pojemność zbiornika na wodę jest kolejnym ważnym elementem. Warto wybrać urządzenie posiadające co najmniej półtoralitrowy pojemnik na wodę, gdyż woda jest wykorzystywana do przygotowania kawy, do spieniania mleka i czyszczenia ekspresu. Sprawdź, na czym polega odkamienianie ekspresu.

Kilka słów o młynkach

Podstawą każdej dobrze przyrządzonej kawy i jednocześnie wyznacznikiem dobrego ekspresu jest mocne, aromatyczne espresso. Aby takie było, musi być parzone z dobrze zmielonych ziaren. Młynek z systemem z systemem żarnowym daje gwarancję, że ziarna nie będą przepalone. Taki młynek jest szybszy i nie nagrzewa się tak mocno jak mechanizm udarowy. Rozgniata ziarna na drobne kawałki, a nie tnie ich, co pozwala zachować więcej aromatu.

Młynek stalowy czy ceramiczny?

Młynki żarnowe występują w wariantach ceramicznych lub stalowych. Jakość kawy zmielonej w mechanizmie stalowym będzie nieco lepsza. Młynek stalowy ma ostrzejsze żarna, dzięki czemu pracuje on szybciej, a ziarno rozdrabniane jest dokładniej i oddaje pełniejszy smak w naparze. W urządzeniach stalowych jest wytwarzane mniej pyłu kawowego. Młynki psują się rzadziej niż te ceramiczne, nawet gdy są często używane. Młynek ceramiczny czasem może nierówno rozdrabniać ziarno, co zwiększa wytwarzanie pyłu, który przedostaje się do parzonej kawy, w wyniku czego napar staje się bardziej gorzki. Nadmiar pyłu kawowego utrudnia powstawanie cremy (naturalnej pianki stanowiącej dodatkowe walory espresso).

Na poziom hałasu wytwarzany przez młynki do kawy ma wpływ nie tyle sam mechanizm mielenia, co jego umiejscowienie oraz jakość obudowy. Wybór stopnia zmielenia kawy w ekspresie jest kolejną ważną cechą młynka wbudowanego do ekspresu automatycznego.

Jaki system spieniania mleka?

Niektóre ekspresy pobierają mleko do wewnątrz, a w innych spienianie odbywa się w oddzielnym pojemniku. Drugi sposób gwarantuje łatwiejsze utrzymywanie ekspresu w czystości. Natomiast oddzielny pojemnik na mleko można odłączyć od ekspresu i odstawić do lodówki, co sprawia, że mleko na dłużej zachowuje świeżość. Dodatkowo zachowuje odpowiednią temperaturę do spieniania, co przekłada się na jakość pianki. Ważną funkcją jest również możliwość regulacji poziomu spienienia mleka. Pozwala to przygotować piankę do różnego rodzaju napojów, np. cappuccino czy flat white.

Warto zwrócić też uwagę na liczbę kawowych receptur dostępnych w menu. Niektóre ekspresy umożliwiają komponowanie własnych receptur i zapisanie ich w programie. Są również dostępne urządzenia umożliwiające przygotowanie kawy mrożonej, herbaty lub gorącej czekolady.

Similar Posts